Korte geschiedenis

Het eerste nummer van Hollands Weekblad, tijdschrift voor literatuur en politiek, dat werd opgericht door K.L. Poll, verscheen op 20 mei 1959. Vanaf mei 1963 verscheen het tijdschrift maandelijks en de naam werd veranderd in Hollands Maandblad.

K.L. Poll overleed op 14 november 1990. De redactie werd overgenomen door
J.J. Peereboom, Arjen Schreuder en W. Woltz.

In 1994 werd het Maandblad grondig vernieuwd en verjongd. De redactie ging bestaan uit Bastiaan Bommeljé, Maarten Doorman, J.J. Peereboom en Marie-Anne van Wijnen.

In april 1997 werd de subsidie van het Literair Productie Fonds geretourneerd
omdat de redactie zich niet wenste neer te leggen bij de eisen van het Fonds, dat onder meer bezwaar aantekende tegen het te ‘journalistieke gehalte’ van het Maandblad. Sindsdien ging Hollands Maandblad ongesubsidieerd door het leven, tot het Productiefonds in 2004 wederom subsidie toekende aan wat zij nu ‘een toon- aangevend tijdschrift’ noemde.

In februari 2000 verliet Maarten Doorman de redactie. Op 1 januari 2001 volgden ook J.J. Peereboom en Marie-Anne van Wijnen. De redactie zou voortaan weer gevoerd worden door één redacteur: Bastiaan Bommeljé. Vanaf dat moment namen J.J. Peereboom en Marie-Anne van Wijnen zitting in de nieuw opgerichte Redactieraad, waarin ook Maarten ’t Hart, Willem Otterspeer en Gerard van Emmerik werden benoemd.

In 2004 werd Willem Otterspeer opgevolgd door Beatrijs Ritsema en in 2005 Maarten ’t Hart door Wim Brands. In 2017 werd de in 2016 overleden Wim Brands opgevolgd door Mark Boog.

In januari 2019 trad Bastiaan Bommeljé na een redacteurschap van 25 jaar terug en werd opgevolgd door David Garvelink.

In het najaar van 2023 trad Johannes van der Sluis aan.

Het 60-jarig jubileum werd gevierd met een speciale bijlage te zien via de volgende link: Hollands Maandblad 60 jaar