Malcolm Lowry

L.H. Wiener

Malcolm Lowry is niet overleden aan overmatig drankgebruik, zoals algemeen wordt aangenomen, maar aan een overdosis slaappillen uit het nachtkastje van zijn vrouw. De journalist Gordon Bowker suggereert in een gedegen artikel in het Times Literary Supplement van 20 februari 2004 dat Lowry’s echtgenote, Margerie Bonner, weleens de hand gehad zou kunnen hebben in zijn dood. Er was die laatste avond, op 26 juni 1957, sprake van een knallende ruzie, waarbij Margerie een fles gin uit de handen van Lowry had gegrist en die kapot gesmeten had. Haar latere verklaringen omtrent de dood van haar man waren verwarrend en soms zelfs contradictoir. Zo was er aanvankelijk sprake van een zelfmoordbriefje dat echter nooit gevonden werd. Margerie verklaarde later dat ze het waarschijnlijk had weggegooid. Volgens Bowker zou zij hem de pillen, na de ruzie en het incident met de fles gin, zelf toegediend kunnen hebben, zoals ze hem vaker een handvol vitaminepillen gaf, die hij dan braaf slikte. Het lege pillenpotje werd enkele uren na het politie onderzoek door Margerie gevonden in een lade in de logeerkamer, met het deksel dichtgeschroefd. Maar waarom zou Lowry het daar zo netjes hebben weggestopt, als hij in een vlaag van radeloosheid zelfmoord had willen plegen?

De officiële lezing blijft dat Lowry de overdosis slaappillen zelf heeft ingenomen en uiteindelijk in zijn eigen braaksel is gestikt. Death by misadventure, volgens de lijkschouwer.

Margerie wist, evenals Lowry zelf, dat hij uitgeschreven was en met zware depressies kampte. Tweemaal eerder had hij haar in dronken razernij aangevallen en trachten te wurgen. Had zij besloten dat dit het moment was om er definitief een eind aan te maken – aan hun volkomen vastgelopen verhouding van achttien jaar – of wellicht beter nog: hem van zichzelf te verlossen en daarmee zichzelf van hem? Een aantekening in haar dagboek is in dit verband opmerkelijk: Is it conceivable that a man’s weakness can be so strong, that such evil can overpower me & exhaust me to the point that I become evil too?

Volgens Douglas Day, een van Lowry’s biografen, was Margerie na het gin-incident geheel overstuur naar buurvrouw Winnie Mason gevlucht. Lowry zou daarna de pillen ook hebben kunnen nemen om Margerie bij thuiskomst de stuipen op het lijf te jagen, zoals al eens eerder was gebeurd. Ditmaal echter kwam Margerie niet terug naar huis. Ze vond hem pas de volgende middag, toen het te laat was om nog een ambulance te bellen.

De vraag of Margerie Bonner een moord op haar geweten had zal nooit gerechtelijk worden beantwoord, al blijft er gerede aanleiding tot verdenking. In het artikel DAY OF THE DEAD, in The New Yorker van 17 december 2007, met als ondertitel: Malcolm Lowry’s mysterious demise, schrijft redacteur D.T. Max: Lowry had not only used Margerie’s talent; he had taken over her life. Then, after abusing and exploiting her for eighteen years, he had grown weary of her. Recently I asked a leading Lowry scholar, Sherrill Grace, a professor at the University of British Columbia (…) if Margerie murdered Lowry. “Gordon’s right,” she told me, then said of Margerie, “she should have done it sooner!”